Blog Cas

maart 2022

Er gebeurt toch veel in de wereld! De laatste tijd in het bijzonder. Van orkanen tot overstromingen, van sneeuwstormen tot de warmste winter ooit. Moeder aarde is een beetje boos. En heel eerlijk, ik ook. We maken dingen kapot. Onnodig kapot. We hebben veel te doen gehad met corona en nu is er een onbegrijpelijke bezetting maar een paar landen verderop. Vernietigen in plaats van verbeteren. Het is anno 2022. Oorlog, onzinnig ten grondslag. Het grijpt eenieder aan. ‘Ons’ type 1-ers wellicht in het bijzonder, want ineens is er ook de realisatie dat duizenden mensen met type 1 diabetes wellicht niet de medische hulpmiddelen krijgen die anders zo vanzelfsprekend waren. Mensen in Oekraïne, mensen in Polen. Ik sta erbij stil. Het is hartverscheurend. Maar ‘t activeert direct een van onze gepassioneerde kernwaarden: elkaar helpen. Er altijd voor elkaar zijn. Waar dan ook. Geen muren of grenzen: met elkaar, voor elkaar.

Huize Wits

We hebben een onwijze hands-on mentaliteit. “Staat type 1 centraal?” Check, dan heb je ons! Dan gaan we ervoor. Geappt in het weekend, Teams-overleg first thing op maandagochtend en maandagmiddag live. Zo startten we direct een actie voor Oekraïne. Inzamelpunt Amsterdam, huize Wits. En wat werd daar massaal gehoor aan gegeven! Tot aan het plafond. Messenger pingde wat af. Het benadrukt nogmaals dat je met elkaar het verschil kan maken. Waar een wil is, is… Nooit opgeven! Ik dacht aan mijn lijflied waar ik altijd kracht uit put, sinds mijn type 1, maar dat ineens ook helemaal in de tijdsgeest van nu past. Ik dacht aan dat lied, hoor ’t in mijn hoofd met een refrein dat nu voor zovelen geldt…

“Never Back Down”

Je weet het vast nog wel, waar je was, welke dag het was, hoe iets werd gezegd en misschien zelfs wel wat voor weer het was. Of welk liedje er op de radio speelde. De diagnose en erna zijn emotioneel en herinner je misschien wel de rest van je leven en als de dag van gister. Ook dat ene lied waar jij je emotie in kwijt kon, inspiratie uithaalde, je opbeurde en energie gaf. Voor mij is dat “Never Back Down” van Novastar. Een nummer dat elke vezel in me raakte. En raakt. Ik nam me voor never ever te ‘backdownen’ met type 1. De hele songtekst ken ik eigenlijk niet, maar de piano, de toonladders en die drie woorden waren en zijn voor mij genoeg. Tijdloos. En door Joost Zweegers, de sing/songwriter, zo prachtig in gevoel vertaald! En toen ik dit met Novastar deelde, kreeg ik een waanzinnige verrassing, ook eentje die ik me de rest van leven niet meer zal vergeten, en dus helemaal in de tijdsgeest van nu hoort, ik kreeg een klein stukje “Never Back Down”, speciaal voor mij. En wat mij betreft voor álle type 1-ers! Dus deze is voor jullie en in het bijzonder voor Oekraïners en iedereen in de wereld die zich inzet en verzet tegen de oorlog in Oekraïne. Voor jullie: “Never Back Down”. Vrijheid en gezondheid zijn het allerbelangrijkste goed dat je in het leven hebt!

Ps. Het filmpje (geluid aan!)  vind je vanaf maandag 14 maart op Instagram, op het account van @diabetesplus_nl!