Blog Diabetes+ | Loes | week 46

november 2021

Vorige week werd ie opnieuw gelanceerd; de Day2Day app waarmee je 48 uur kunt ervaren hoe het is om met type 1 diabetes te leven. Bedoeld om te delen met je vrienden, collega’s of familie om meer begrip te krijgen voor vooral de mentale impact van een leven met type 1. Ik nam de proef op de som!

Ik stuurde het rond in de handbalapp en waar er vaak nogal wat afmeldingen volgen in de aanloop naar een training, volgden er nu louter aanmeldingen. ‘Ik doe mee!’ was de boodschap en screenshots van de app vlogen over en weer. ‘Morgen begin ik!’, appten ze me en dat was mooi, want dinsdagavond hadden we training en dan zou ik opeens niet meer de enige zijn met een telefoon vol alarmen.

Het begon al toen ik teamgenoot Liesbeth ophaalde voor de training. ‘Ja sorry ik moest even terug naar binnen want ik had mijn telefoon niet bij me en dan mis ik de alarmen, dat kan natuurlijk niet!’. Klopt Liesbeth, je moet je spullen altijd bij de hand hebben!

In de kleedkamer was het een gekakel van jewelste. Dat gebeurt wel vaker, maar nu was diabetes het hoofdonderwerp. ‘Ik had een hyper tijdens de vergadering!’ ‘Ik vroeg me af of ik vandaag wel koffie met suiker mocht drinken!’, ‘Maar Loes, hoeveel koolhydraten zitten er nu eigenlijk in een broodje?!’ en zo ging het maar door.

Vijf minuten voor de training kreeg opeens iedereen een alarm. Je gaat sporten met een waarde van 8,6. Heb je de juiste voorbereidingen getroffen? ‘Wat moet ik nu doen Loes? Heb jij dextro bij je? Op welke waarde zit jij nu?’ En zo ging het hele uur door. Zelfs zover dat er bij een bepaalde oefening met veel draaibewegingen werd gegrapt; ‘ik ben duizelig, of zou ik toch een hypo hebben?’

Drie keer raden wie er uiteindelijk met een échte hypo langs de kant zat. Helaas. Maar terwijl ik daar zat, voelde ik me toch enorm gesteund. Door het feit dat zij de moeite namen om zich 48 uur lang in het diabetesleven te storten. Door de vragen die het bij hen opriep. Door de mooie gesprekken die op gang kwamen. En door het feit dat er weer wat diabetesawareness in gang is gezet.

Ik werkte mijn hypo weg, ging douchen en vervolgde mijn leven met diabetes. Zij mochten er 24 uur later weer afscheid van nemen. Mazzelaars.

xLoes

PS: Wil jij jouw omgeving ook laten ervaren hoe het is om 48 uur met type 1 diabetes te leven?

Download dan de app via www.nonstopdiabetes.nl