Loes over het ontmoeten van anderen met type 1

februari 2022

Wanneer was voor jou de allereerste keer dat je in contact kwam met iemand anders met type 1? En dan bedoel ik, écht samen met die persoon in één ruimte.

Voor mij vond dat moment plaats in 2013. Kun je nagaan. Ik had al bijna tien jaar type 1 diabetes en nog nooit iemand anders gesproken die hetzelfde had. Het buurmeisje met wie ik mijn hele jeugd had gespeeld, die ik zag opgroeien met spuiten, prikken, Rivella en pakjes sultana voor de hypo, was ik ten tijde van de diagnose op mijn 20e allang uit het oog verloren. Ik stond er niet eens bij stil om weer contact met haar te zoeken toen ik zelf ook diabetes kreeg. Waarschijnlijk dacht ik: ‘ik fiks dit zelf wel.’

Tien jaar lang gingen er voorbij, al struggelend, balend en vechtend. Altijd maar die klote diabetes die me in de weg zat.

En daar was die bewuste dag in 2013. Ik was al ver buiten mijn comfortzone gestapt door me op te geven voor een fotoshoot voor stichting eendiabetes. Met een bonkend hart van de zenuwen stapte ik de ruimte binnen waar ik kennismaakte met vier andere mensen met type 1. Anno nu klinkt het belachelijk, maar ik zat destijds echt met open mond te kijken toen ik de persoon naast me ook een spuit in haar buik zag steken. Ik voelde me zelfs een beetje ongemakkelijk. Een hele vreemde gewaarwording. Achteraf is dit echt een omslag geweest in mijn diabetesleven. Het contact met gelijkgestemden, aan een half woord genoeg hebben of gewoon even die blik van verstandhouding bij de zoveelste hypo of hyper.

Alles wat contact met type 1-ers me sindsdien gebracht heeft, gun ik jou ook. Sterker nog, het is de reden van bestaan van Diabetes+. Fijn dus dat je hier bent en dit leest. Want dat betekent op z’n minst dat je al wat verhalen leest van gelijkgestemden. Misschien ken je wel al iemand online, zit je in een app-groep of heb je je al helemaal ondergedompeld in de diabeteswereld. Waar je ook staat, ik wil dat je weet; je bent niet alleen. Je wordt gezien en gehoord. Ik hoop dat het je net zo helpt als het mij heeft geholpen.

Liefs

Loes