Blog Diabetesplus+ van Loes

oktober 2021

Leven in het ongewis

Sinds 2013 mag ik mij de gelukkige eigenaar van een continu glucose monitor noemen. Mijn Dexcom sensor waakt al ruim acht jaar over mij en dat is zeer prettig te noemen. Helemaal nu hij sinds anderhalf jaar niet alleen continu mijn glucose meet, maar deze waardes ook netjes doorgeeft aan mijn insulinepomp via mijn zelfgebouwde loop-systeem. Een techniek die voor een enorme positieve ommekeer heeft gezorgd in mijn diabetesleven.

De Dexcom G6 hoeft niet meer gekalibreerd te worden, wat betekent dat ik mijn priksetje ook echt nauwelijks meer aanraak. Als ik wel een keer wil dubbel checken (bijvoorbeeld bij een extreem hoge of lage waarde) moet ik dan ook eerst een zoektocht door het huis afleggen om mijn glucosemeter te vinden.

Elke tien dagen moet ik mijn sensor vervangen. En daar gaat het mis. De nieuwe sensor heeft dan twee uur tijd nodig om op te warmen. Twee lange uren waarin hij geen waardes naar mijn loop kan sturen. Twee lange uren waarin ik geen waardes op mijn horloge zie. Twee lange uren waarin ik leef in het ongewis. Zonder actuele bloedglucosewaardes dus.

Afgelopen zondag was weer zo’n dag. Ik was met mijn gezin op pad, we maakten een lange boswandeling en besloten nog even te gaan lunchen. Op dat moment hield mijn sensor ermee op. We zaten midden in de lunch én moesten nog een stuk naar huis rijden. Een reserve-sensor had ik niet bij me. Dat betekende dat ik die middag zo ongeveer vier uur lang zonder waardes zat. Hellup! Waarop mijn man zegt: ‘Is toch wel even lekker rustig zo?’ Rustig? Nee joh! Ik word hier juist onrustig van? Hoe heb ik dit jarenlang kunnen volhouden? Met een vingerprik of vier per dag. Telkens maar die momentopname en de rest van de dag geen idee hebben wat je bloedglucose doet. Ik kan (en wil!) me er niks meer bij voorstellen.

Natuurlijk kwam het ook die dag uiteindelijk weer goed. Nadat ik thuis een nieuwe sensor had ingeschoten, mijn vingerprikset had gevonden voor een tussentijdse controle, zelfs nog een rondje ging hardlopen, en uiteindelijk de nieuwe sensor weer was opgewarmd en van start ging met een waarde van 16,8. Zucht. Als nieuwe technieken voor het grijpen liggen… Wie wil er dan nog leven in het ongewis?!

xLoes