Loes’ eerste blog

oktober 2021

Daar gaan we! Vorige week mocht Wietske onze blogreeks aftrappen en nu is het de beurt aan mij! Elke week delen Wietske, Cas en ik op deze plek onze projecten voor Diabetes+, maar zeker ook onze gedachten en gevoelens over het leven met type 1 diabetes.

Wie mij een beetje kent, weet dat ik me al sinds 2019 inzet voor een betere vergoeding van glucosesensoren. En zolang niet alle continu glucose monitors (CGM) voor iedereen beschikbaar komen, blijf ik me daar samen met Orietta Koster voor inzetten. Ik moet je zeggen, het kost wel wat energie om je in zo’n dossier vast te bijten. Om te moeten strijden voor iets wat gewoon medische noodzaak is, is niet tof.

De moed zakte me dan ook bijna in de schoenen toen we bij Diabetes+ begin dit jaar opeens overspoeld werden met vragen over het insuline preferentiebeleid. Nee he… niet weer. Kijk, dat er kritisch gekeken wordt naar zorgkosten, daar zul je me niet over horen. (Al valt te betwijfelen hoeveel geld dit beleid oplevert , kijkende naar al het extra werk aan de zorgverlenerskant, maar dat terzijde). Van tevoren zijn er over dit beleid goede afspraken gemaakt. Wie mag wel worden overgezet op een andere insuline en wie niet. Duidelijk.

Dan komt het aan op de uitvoering. Als die faliekant mis gaat, heb je een probleem. Gestresste patiënten aan de apothekersbalie, gefrustreerde apothekers die in een hoek gedrukt worden en artsen die niet eens de kans krijgen om te overleggen met hun patiënt omdat die inmiddels al met een doosje nieuwe insuline naar huis gestuurd is. Frustratie alom. En niet alleen frustratie. Ook gevaarlijke situaties ontstaan, al mensen opeens pardoes andere insuline krijgen, in de war raken, hun langwerkende insuline voor kortwerkende aanzien omdat ze de verpakking niet gewend zijn enzovoort.

Nu vind ik dit niet de plek om te spuien over wat er allemaal mis gaat. Liever kijk ik, zoals het een type 1-er betaamt, naar wat er wél kan. Wat zou dat zijn? Weer een petitie opstarten? Iedere apotheker een spoedcursus type 1 diabetes geven? Of een patiëntenraad invoeren bij de zorgverzekeraars om ervoor te zorgen dat medische noodzaak weer voorop komt te staan? Meer suggesties zijn welkom… mail me gerust op loes@diabetesplus.nl.

Heb een fijne dag!

Loes

2021-10-16T07:34:22+02:00
De + staat voor het beste eruit halen
en leren omgaan met de minpunten
Met anderen die je echt snappen
en zo uitvinden wat er wel kan
De + staat voor jou en mij opgeteld
helpen, praten, horen, zien, doen
en vooral voor elkaar krijgen
Op weg worden geholpen
met een groep waar jouw belang voorop staat
De + staat voor delen
als een team
om zo de + in elkaar naar boven te halen
Doorgaan tot we allemaal
beperkingen kunnen omvormen tot + punten
De + staat voor een optelsom
van gelijkgestemden en een enorme drive
om het beste eruit te halen
De + staat voor alles bij elkaar
een betere uitkomst
Diabetes+
Plus je mee
Ga naar de bovenkant