cas

Kritisch genoeg?

oktober 2021

Herken je dat, dat als je zelf wel eens met een idee in je hoofd rondloopt, dat je dan “opeens” allemaal raakvlakken ziet in gesprekken met anderen, in post die je leest.
Eigenlijk net zoals wanneer jezelf een rode auto hebt gekocht, je overal een rode auto ziet. Ik heb afgelopen week een paar gesprekken gevoerd die eigenlijk allemaal op een onderbuikgevoel van mij betrekking hebben.

Hoe kritisch ben ik naar de zorg die ik krijg voor mijn type 1 diabetes?

Ik heb een hele fijne band met mijn internist, mijn dvk zie ik (misschien) wel te weinig, maar ik weet hoe ik haar kan bereiken zodra ik haar nodig heb. Een diëtiste heb ik serieus al 15 jaar niet meer gezien… Met mijn oogarts die ik pas over 2 jaar weer hoef te zien, heb ik niet echt een band, zij kijken in de poppetjes van mijn ogen en gelukkig is dat nog steeds goed.

Maar als ik zo nadenk, krijg ik denk ik de zorg die ik nodig heb. Krijg ik zorg die ook bij mijn behandeling past. Want serieus, helemaal nu ik de 780G gebruik, heb ik niet heel veel (meer) zorg nodig. Dit systeem doet hebt best goed voor mij.

Maar als dat niet het geval zou zijn?

Ik heb serieus mijn behandelteam nog nooit gevraagd wat het gemiddelde HbA1c van hun patiënten is. Niet dat je daar alles mee zegt (wij weten wel beter), maar het geeft wel een indicatie van hoe goed de zorg georganiseerd, of geregeld is.
Gek eigenlijk. Als ik iets online koop, lees ik altijd eerst de reviews over de verkopende partij en maak dan zelf een keuze of ik daar ook iets ga kopen ja/nee.

Terwijl in de zorg, ik daar dus niet over nadenk. Althans niet over nadacht, want dat moet anders, is mijn mening.

Gezondheid is ons grootste goed en ik ben daarin misschien wel het minst kritisch.

Dus hoewel mijn HbA1c goed is, 46 en mijn TIR gemiddeld op de 85% ga ik toch volgend consult eens vragen. Hoe zit dat bij jullie? Hoeveel type 1’ers hebben jullie eigenlijk onder behandeling? En hoe doe ik het in vergelijking met al jullie andere patiënten?

Om dan zelf de keuze te voelen en te hebben: blijf ik zitten waar ik zit of ga ik eens verder kijken?