cas

Gek? Ik vind van niet!

november 2021

Ja, lieve mensen. Het is november, diabetes awareness month.

Een maand waarin veel aandacht voor type 1 wordt gevraagd. Ik ben mega super, fan van meer bekendheid over type 1, maar weet ook dat het voor mij en jullie niet bij 1 maand van een jaar blijft. Elke dag, van elke week, van elke maand van elk jaar vraagt type 1 aandacht… En niet zo’n klein beetje aandacht ook…

In een onderzoek dat het JDRF vorige week plaatste werd bekend gemaakt dat heel veel mensen geen idee hebben wat type 1 diabetes is en wat het leven met type 1 inhoudt: 54% van de Nederlanders heeft geen idee wat type 1 diabetes is. (Lees het artikel.)

Schrik ik daarvan? Nee. Vind ik dat gek? Nee. Is er werk aan de winkel? Ja.

Als ik niets met type 1 zou hebben of geen mensen met type 1 zou kennen, zou ik er heel eerlijk gezegd ook niet veel van weten…
Ik weet (gelukkig) ook niet hoe het is om een andere ziekte of aandoening te hebben en omdat mijn leven al zo vol is, verdiep ik mij daar ook niet in. Gek? Nee.

Maar ik voel wel iets anders, ik voel wel dat het gek en naar is dat juist de mensen die dicht om mij heen staan vaak echt niet snappen wat het inhoudt en wat het voor mij betekent. Daar ligt dus mijn taak en daar werd ik door dit bericht door getriggerd.
Ik ben niet boos of gefrustreerd dat veel mensen niet weten wat type 1 diabetes is. Juist lekker voor ze!
Maar de mensen die het wel moeten weten, die belangrijk voor mij zijn, maar ook mijn behandelaar, mijn zorgverzekering, mensen die dingen beslissen voor ons type 1’ers. Zij moeten wel weten wat type 1 is!

“Wij” type 1’ers zijn het visite kaartje voor type 1 diabetes. Dus laten wijzelf beginnen met vertellen, delen over ons leven met type 1. Dat als iemand vraagt als je een hypo hebt: “gaat het weer goed?” wij niet meteen duiken in  de eerste: “Ja hoor, gaat prima”. Maar eens vertellen dat deze hypo misschien wel meevalt, maar dat je vaak hypo’s hebt die je overvallen, dat je er ontzettend moe van wordt, misschien soms wel bang, dat je soms wel een dag van slag bent, dat presteren op school of werk dan niet zo goed gaat…
Het is maar een voorbeeld, maar als we eerlijk, zonder drama (daar houdt deze Wiets niet van) vertellen over onze echte ervaringen over leven met type 1! Dan blijft er bij de ontvanger meer hangen en dan creëren we met elkaar meer awareness. Niet alleen in november, maar altijd.

Begin dus dichtbij.

Een tip: deel het filmpje over de mentale impact op onze website eens met mensen die dichtbij je staan. Het heeft mij hele mooie gesprekken opgeleverd met vrienden en familie.