Type 1 diabetes heb je elke dag, 24/7. Het is voor veel mensen om ons heen onzichtbaar: de impact die het heeft op ons dagelijkse leven, de mentale gezondheid en activiteiten zoals sport en bewegen wordt vaak niet gezien.

We dealen met vooroordelen en gebroken nachten, hangen onze lichamen (als we er voor in aanmerking komen, nog zoiets) vol met technologie en nemen overal extra koolhydraten mee naar toe, voor het geval dat….. Maar dat zie je – normaal gesproken – niet.

Nu wel!
Wietske, Sebastiaan en Blijke geven je met deze video’s een kijkje in hun leven met type 1 diabetes.

Wietske over wat type 1 diabetes is

Wat is type 1 diabetes?

“Maar je ziet er niet ziek uit…”

“Mag je dat wel eten?”

“Een naald in mijn lijf zetten, ik zou dat echt niet kunnen”

Type 1 diabetes is onzichtbaar. Misschien heb je wel eens een wit kastje op iemand z’n arm gezien, en je afgevraagd waarvoor dat is. Type 1 diabetes is er 24/7 en heeft een enorme impact op het dagelijks leven. Naalden, sensoren, insulinepompen en koolhydraten tellen zijn aan de orde van de dag. Wietske neemt je mee in haar dagelijkse leven.

Eerlijk laat ze zien dat type 1 diabetes geen makkelijke aandoening is dat ze altijd haar best moet doen om te voorkomen dat ze geen (ernstig)e complicaties krijgt. Maar ook de kracht die haar en andere type 1’ers kenmerkt komt mooi naar voren.

Sebastiaan over de mentale impact van type 1 diabetes

De mentale impact van type 1 diabetes

Dat type 1 diabetes hard werken is hoeven we je waarschijnlijk echt niet te vertellen. Maar heb je wel eens stil gestaan wat het met je mentale gezondheid doet? Iemand met type 1 diabetes neemt dagelijks meer dan 180 extra beslissingen over diens gezondheid dan iemand zonder type 1. Dat doet wat met je! Sebastiaan vertelt open en eerlijk over hoe zwaar het af en toe voor hem is geweest en nog steeds kan zijn, over de rol die zijn tatoeages spelen maar juist ook wat hem helpt om lief te leven met type 1 diabetes.

Wil je ook met iemand praten over je mentale gezondheid? Ga het gesprek aan met mensen om je heen, met andere type 1’ers. Uiteraard adviseren wij ook het met je zorgverlener te bespreken, die kan je indien gewenst doorverwijzen of handvatten bieden.

Blijke over sporten en type 1 diabetes

Sporten is belangrijk, voor iedereen, maar als je type 1 diabetes hebt levert een flinke sportsessie, of zelfs al een wandeling naar de supermarkt, een hoop gedoe op. Je moet (ver) voor je begint je voeding en insuline aanpassen en er uren later nog steeds rekening mee houden. Blijke was na haar diagnose in 2021 vastberaden: ze wilde blijven mountainbiken. Het kost de nodige voorbereiding maar opgeven is geen optie.

En door de mensen om haar heen, voelt ze zich een stuk minder alleen.

Heb jij type 1 en wil je graag in beweging komen of blijven, maar weet je soms niet hoe je dat aan moet pakken?

Bespreek het altijd met je eigen behandelteam en weet dat Diabetes+ SportBuddy’s voor je heeft. Ze denken erg graag met je mee:

Deze video’s zijn een coproductie van: