HYPER (HYPERGLYKEMIE)

Om te beginnen: Een enkele keer een hyper hebben, is niet erg! Schrik dus niet meteen van een hoge waarde. Maar heb je gedurende langere tijd (maanden) veel hypers, dan is dat niet goed voor je lijf. Ga dus altijd het gesprek met je behandelteam aan als je veel en of vaak hypers hebt.

Graag leggen we uit wat een hyper is:

Het omgekeerde van een hypo is een hyper (voluit: hyperglykemie). Je bloedsuikerspiegel is dan te hoog, dat wil zeggen boven de 11.1 mmol/l.  Een hyper geeft aan dat je te weinig of geen insuline in je lichaam hebt zitten. Oorzaken kunnen zijn: te weinig insuline in je lijf ten opzichte van het aantal koolhydraten dat je hebt gegeten, stress of ziekte.

Hieronder noemen we een paar algemene symptomen van een hyper, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat jouw lichaam andere signalen afgeeft, die niet in de onderstaande lijst voorkomen. Belangrijk is dus om te leren herkennen wat  jouw symptomen zijn van een hyper.

Algemene symptomen van een hyper:

  • dorst, droge tong
  • moeheid, slaperigheid
  • veel plassen
  • mogelijk plotselinge humeurigheid, snel boos worden
  • hoofdpijn
  • concentratieproblemen
  • roodheid
  • troebel zien

Als je langer hoog zit kan je lichaam ketonen ontwikkelen, wanneer er sprake is van ketonen (verzuring van het lichaam) kan misselijkheid en/of braken voorkomen. Andere symptomen kunnen een adem zijn die naar aceton ruikt en een versnelde ademhaling. Soms kan iemand ook moeite hebben met ademen. Neem in bovengenoemde altijd contact op met de spoedlijn van je behandelteam. Braken = Bellen!

Wat doe je bij een hyper?

Wat je moet doen bij een hyper hangt af van de glucosewaarde en de situatie waar je in zit. Vaak volstaat extra insuline toedienen volgens je behandelschema, maar overleg altijd met je eigen behandelteam. En trek aan de bel bij je team als je vaak en lang hoog zit!

Bron: Diabeter

Meer informatie

Wat is type 1 diabetes

Tips van anderen met type 1 voor jou na de diagnose

Wat is een hypo en hoe los je het op

Wat is een hyper en hoe los je het op

Alcohol

Voeding

Reizen

42 factoren

Zwangerschap

Disclaimer Academy

In de video’s hebben mensen hun eigen ervaringen over hun leven met type 1 diabetes gedeeld. Het kan zijn dat zij dingen anders doen dan jij doet. Dat kan, het is en blijft maatwerk en erg persoonlijk. Maar heb je na het kijken van deze video’s vragen over jouw behandeling?
Neem dan altijd contact op met je eigen behandelteam.