Behandeling van type 1 diabetes:

Bij type 1 diabetes zal je altijd behandeld worden met insuline.

Toediening van insuline kan helaas niet met een pil. Insuline is een eiwit en dat zou in het zuur van je maag kapotgaan en onwerkzaam worden. Toediening van insuline kan op twee manieren: via een insulinepen of met een insulinepomp in je onderhuidse vet. Dat vet vind je op je buik, bovenbeen of billen.

Insuline is een onmisbaar hormoon voor de spijsvertering en energiehuishouding. Als je lichaam het zelf niet meer aanmaakt, zal het dus van buitenaf moeten worden toegediend. Direct na de diagnose type 1 diabetes, moet dus direct met de behandeling van insuline worden gestart.

Je behandelteam zal gedurende je hele diabetes carrière steeds met jou in gesprek blijven over welke soort insuline en de hoeveelheid insuline die je nodig hebt. Dit kan per periode en dag namelijk nog best eens verschillen.

Er zijn verschillende insuline producenten actief op de Nederlandse markt, maar kortgezegd bestaan er 2 soorten insuline.

Langwerkende insuline en (ultra)kortwerkende insuline:

  • (ultra) Kort werkende insuline wordt bij de maaltijden toe gediend en zorgt ervoor dat de koolhydraten uit de maaltijd in het lichaam kunnen worden verwerkt.
  • Lang werkende insuline wordt éénmaal daags gespoten, meestal voor het slapen gaan. De langwerkende insuline werkt ongeveer 24 tot 48 uur en geeft als het ware een basis aan insuline. Het lichaam heeft immers 24 uur per dag insuline nodig, dus ook buiten de maaltijden om, zoals ’s nachts.

Bespreek altijd met je eigen behandelteam welke insuline er goed werkt voor jou en of een pen- of pomptherapie (eventueel gekoppeld met CGM) goed voor jou is.

 “In het gesprek met je zorgverlener ben jij de hoofdrolspeler, dus zo mag je je ook gedragen”.
Prof. dr. Frank Snoek:

Meer informatie

Diabeter over keuzehulp technologie
Wat loop jij nou te loopen?
Nieuwe diabetestechnologie; The End Game
Insta Live met Henk-Jan Aanstoot, Diabeter over de ATTD

Angélique, 42 jaar, Amsterdam, vriendin, moeder, dochter, zus, secretaresse,
bakken, wandelen, reizen, sport, type 1 diabetes sinds 12 september 2018.

In deze blogreeks voor Diabetes+ volgen jullie mijn overwegingen voor overstap van pen naar pomp.

Disclaimer Academy
In de video’s hebben mensen hun eigen ervaringen over hun leven met type 1 diabetes gedeeld. Het kan zijn dat zij dingen anders doen dan jij doet. Dat kan, het is en blijft maatwerk en erg persoonlijk. Maar heb je na het kijken van deze video’s vragen over jouw behandeling? Neem dan altijd contact op met je eigen behandelteam.